Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, η Corrie van den Brink περίμενε να διασχίσει το φανάρι στο δρόμο για τη δουλειά της στην οδό Κρούσελααν στην Ολλανδική πόλη της Ουτρέχτης. Οι περαστικοί είδαν έναν λευκό άντρα να πέφτει πάνω της με δύναμη και την Κόρι να σωριάζεται νεκρή. Σύντομα η αστυνομία συνέλαβε τον Lukasz S. δολοφόνο της Corrie

Ο δολοφόνος της Κόρι ήταν τρελός είπαν, ήταν ατύχημα είπαν, κρατούσε τυχαία το μαχαίρι είπαν. Τα μίντια αρκέστηκαν σε μια απλή αναφορά του γεγονότος. Ο δολοφόνος ήταν λευκός άντρας άρα δε μπορεί παρά να ήταν μια εξαίρεση, μια περίπτωση τρέλας ή ατύχημα. Βέβαια εμείς δεν έχουμε ξαναδεί κάποιον να πέφτει καταλάθος σε κάποια με μαχαίρι και να την σκοτώνει εκτός από τις ταινίες.

Φυσικά αν ο δολοφόνος ήταν Ολλανδός μη λευκός ή και μη χειρότερα μουσουλμάνος τα πράγματα δε θα ήταν έτσι. Σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ολλανδία, Γερμανία η ακροδεξιά ρητορική θέλει τους μουσουλμάνους μετανάστες αλλιωτές του έθνους με τις βάρβαρες συνήθειες τους και απειλή για τις λευκές γυναίκες. Το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας συγκεκριμένα "Κόμμα της Ελευθερίας" ( Partij voor de Vrijheid, PVV) του Geert Wilders συγκέντρωσε στις εκλογές της 15/3 ποσοστό 13,1% φαίρνοντάς το στη θέση του δεύτερου κόμματος ενώ στήριξε την προεκλογική του εκστατρεία εξολοκλήρου στην ισλαμοφοβία και τον εθνικισμό. Ο βιαστής που θα έρθει από την ανατολή είναι μια ακόμη αφήγηση αυτού του ρατσιστικού ακροδεξιού οχετού. Δε ξεχνάμε άλλωστε τους λόγους που αναπτύχθηκαν γύρω από την περίπτωση της Κολωνίας.

Αλλά ας γυρίσουμε στην περίπτωση της γυναικοκτονίας της Corrie. Μετά από δυό εβδομάδες σιωπής και αδιαφορίας μια δημοσιογραφική έρευνα δημοσιεύει στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου. Ο Lukasz S. είναι ένας 31 χρόνος Πολωνικής καταγωγής με ακροδεξιές ιδέες, ένας μισογύνης που συχνά πυκνά έγραφε στο φέησμπουκ για το μίσος του ενάντια στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις αριστερές φεμινίστριες. Ο Lukasz S. μισεί με πάθος το φεμινισμό και σύμφωνα πάλι με τις δηλώσεις του στο φέησμπουκ οι φεμινίστριες πρέπει να βιάζονται. Ανήκει επίσης στην United Pentecostal Church International που είναι ένα ορθόδοξο ρεύμα του προτεσταντισμού. Επίσης θαυμάζει τους ναζί. Ο Lukasz S. έμενε συχνά στην Ολλανδία χωρίς σταθερό τόπο κατοικίας και ταξίδευε μεταξύ Πολωνίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και Γερμανίας μεταξύ ακροδεξιών κύκλων και πίστευε πως οι άνθρωποι αυτών των χωρών χαίρουν φυλετικής ανωτερότητας.

Ο Lukasz S. είναι ένας σωστός νεοναζί.


Η Corrie 41 χρονών μητέρα δύο παιδιών σκοτώθηκε επειδή ήταν γυναίκα και ο τύπος νεοναζί μισογύνης και όχι επειδή ήταν "στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή" όπως έγραψαν κάποια Ολλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το χέρι του δολοφόνου όπλισαν η πατριαρχία και ο φασισμός. Η Corrie είναι ένα ακόμα θύμα της βίας κατά των γυναικών και έτσι πρέπει να τη θυμόμαστε.

Μ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια συνοπτική αποτύπωση των λόγων αυτοδιάλυσης της γυναικείας μας ομάδας Bra-stards που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε στο ευρύτερο ανταγωνιστικό και κυρίως στο αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα. Οι Bra-stards ξεκίνησαν το 2012 με βασική αφορμή την άθλια συνθήκη της σύλληψης και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών από τον τότε υπουργό υγείας, Λοβέρδο και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκείνη τη περίοδο οι φεμινιστικές και queer συλλογικότητες, τουλάχιστον στην πόλη της Αθήνας, όπου και δραστηριοποιούμασταν δεν ήταν πολλές, και αντίστοιχα ο πολιτικός λόγος που αρθρωνόταν σε θέματα έμφυλης διάστασης χρειαζόταν μια περαιτέρω ανάπτυξη. Παράλληλα, η δική μας εμπειρία από μικτές συνελεύσεις όπου συμμετείχαμε και βλέπαμε την αναπαραγωγή πατριαρχικών προτύπων, τη φίμωση και απαξίωση των γυναικών και λοατκι υποκειμένων, μας ώθησε να φτιάξουμε μια άλλου τύπου διαδικασία, που να χώραγε και εμάς, τις ανάγκες και τις πολιτικές μας. Θέλαμε μια διαδικασία που θα μας ενδυνάμωνε και

Αφίσα- Οι καταγγελίες δεν είναι της μόδας: είναι τα μέσα διεκδίκησης της ορατότητάς μας

Αφίσα που κολλιέται στις γειτονιές της Αθήνας σχετικά με την πληθώρα καταγγελιών στον δημόσιο λόγο. fb

Μπροσούρα

Η παρούσα μπροσούρα εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2014 Σκέψεις & Βιώματα στην Πατριαρχία