Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρέμβαση στις στάσεις για 8η Μάρτη



8η Μάρτη στο 2019; Ημέρα της γυναίκας, τι? 

Η μέρα που μας γιορτάζει η
google! H μέρα που «μοιράζουν»  λουλούδια στη δουλειά, που ακούμε «αμήχανα» χρόνια πολλά στο δρόμο, που τα μαγαζιά κάνουν ladies night και μας αφιερώνουν εκπτώσεις για καλλυντικά κι αρώματα, που οι άντρες μας κάνουν δώρο εσώρουχα και μπορεί να πλύνουν και κανα πιάτο. Ή αλλιώς μια σουρεάλ ημέρα στην πατριαρχική και καπιταλιστική καθημερινότητα.

Σήμερα δεν γουστάρουμε λουλούδια,δωράκια κι ό,τι λογής συμπεριφορές καλής θελήσεως από κανέναν. Για εμάς η πατριαρχία  είναι μια καθημερινή εμπειρία σε κάθε κοινωνικό πεδίο που βρισκόμαστε. Απ' το δρόμο, στο σπίτι, στη σχολή, στο λεωφορείο και στη δουλειά μας, δεχόμαστε τη σεξιστική βία σε κάθε της έκφανση: λεκτική, σεξουαλική, σωματική, ψυχική.  Στις κουζίνες και στα πλυντήρια βλέπουμε τις μάνες μας να καταναλώνουν τον ελεύθερο τους χρόνο μετά τη δουλειά και ξέρουμε ότι  κάποια στιγμή  θα ρθει και η σειρά μας. Στους εργασιακούς μας χώρους  ερχόμαστε αντιμέτωπες με σεξιστικά σχόλια ανωτέρων και συμβάσεις καταργούν το δικαίωμα σε μητρότητα και εργασία. Στα σύνορα βλέπουμε μετανάστριες να δολοφονούνται και δεν κουνιέται φύλλο. Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν περιμέναμε την 8η Μάρτη για να τον φέρουμε στη μνήμη μας.

Οι δικές μας γιορτές δεν έχουν να κάνουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση των αγώνων μας, και ούτε είναι μικρές επετειακές στιγμές. Για εμάς οι καθημερινές μας γιορτές είναι, όταν μας παρενοχλεί κάποιος στο λεωφορείο και ενώνονται τα βλέμματα μας με τη διπλανή, όταν στους εργασιακούς μας χώρους οι συναδέλφισσες μας, μας στηρίζουν απέναντι στα αφεντικά, επειδή ζητήσαμε τα αυτονόητα, όταν στις οικογενειακές γιορτές δεν κρύβουμε την σεξουαλικότητα μας. Όταν, όταν, όταν...

Γιορτάζουμε τις μικρές μας νίκες σήμερα και κάθε μέρα, μέχρι η πατριαρχία και ο καπιταλισμός να αποτελούν καθεστώτα που ανήκουν στο παρελθόν που τα πραγματεύονται βιβλία της ιστορίας, που θα τα έχουμε γράψει εμείς.

Σήμερα και κάθε μέρα βγαίνουμε εκεί έξω η μια δίπλα στο άλλο, χτίζουμε ενδυναμωτικές σχέσεις και κοινότητες στη βάση των έμφυλων καταπιέσεων μας, απέναντι σε όποιον προσπαθεί να μας πειθαρχήσει, απ΄τον πατέρα μας, τον γκόμενο μας, το αφεντικό μας μέχρι και το κράτος .

Καμία/Κανένα μόνη-ο της/του.

*Στηρίζουμε τα σημερινά καλέσματα, στη 13:00 και στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος γιατί θεωρούμε πως 365 μέρες τον χρόνο δεν φτάνουν για να κατεβαίνουμε στον δρόμο και να διεκδικούμε ισότητα για τα σώματα μας. Παράλληλα, επιλέξαμε σήμερα το πρωί μια μικρή προπαγανδιστική δράση στο κέντρο της Αθήνας, σε στάσεις λεωφορείων. Θέλαμε να υπενθυμίσουμε, με έναν άμεσο τρόπο, ποια είναι η θέση μας στην ελληνική κοινωνία, καθώς και ότι δεν μένουμε άπραγες όσο έχουμε η μια το άλλο.
































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια συνοπτική αποτύπωση των λόγων αυτοδιάλυσης της γυναικείας μας ομάδας Bra-stards που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε στο ευρύτερο ανταγωνιστικό και κυρίως στο αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα. Οι Bra-stards ξεκίνησαν το 2012 με βασική αφορμή την άθλια συνθήκη της σύλληψης και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών από τον τότε υπουργό υγείας, Λοβέρδο και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκείνη τη περίοδο οι φεμινιστικές και queer συλλογικότητες, τουλάχιστον στην πόλη της Αθήνας, όπου και δραστηριοποιούμασταν δεν ήταν πολλές, και αντίστοιχα ο πολιτικός λόγος που αρθρωνόταν σε θέματα έμφυλης διάστασης χρειαζόταν μια περαιτέρω ανάπτυξη. Παράλληλα, η δική μας εμπειρία από μικτές συνελεύσεις όπου συμμετείχαμε και βλέπαμε την αναπαραγωγή πατριαρχικών προτύπων, τη φίμωση και απαξίωση των γυναικών και λοατκι υποκειμένων, μας ώθησε να φτιάξουμε μια άλλου τύπου διαδικασία, που να χώραγε και εμάς, τις ανάγκες και τις πολιτικές μας. Θέλαμε μια διαδικασία που θα μας ενδυνάμωνε και

Αφίσα- Οι καταγγελίες δεν είναι της μόδας: είναι τα μέσα διεκδίκησης της ορατότητάς μας

Αφίσα που κολλιέται στις γειτονιές της Αθήνας σχετικά με την πληθώρα καταγγελιών στον δημόσιο λόγο. fb

Μπροσούρα

Η παρούσα μπροσούρα εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2014 Σκέψεις & Βιώματα στην Πατριαρχία